21okt

Waarom de iPhone 6s tegenvalt

Sinds enkele maanden ben ik de trotse bezitter van de iPhone 6s. Weliswaar veel te duur gekocht omdat ik zonodig een van de eerste moest zijn, maar de iPhone 5s was wel eens aan vervanging toe. In deze blog mijn ervaringen met het toestel na 1,5 maanden gebruik. Zie het als een bescheiden “review” van het nieuwste vlaggenschip van Apple.

Formaat

Ik was eigenlijk wel tevreden met het formaat van de iPhone 5s, hoewel een beetje meer schermgrootte tijdens het surfen op internet wel prettig zou zijn. Ik had ooit een Samsung Galaxy S3, welke ik te groot vond. Dat was een van de hoofdredenen om over te stappen naar de iPhone 5s met een kleiner formaat. Ik heb nogal kleine handen weet je. Maar het formaat van de iPhone 6s valt mij niets tegen, terwijl het grotere scherm toch echt wel prettig is. Ik merk zelfs dat ik minder vaak naar de iPad grijp. Omdat het apparaat dun en licht is en geen scherpe hoeken heeft, ligt het prettig in de hand en past het gelukkig nog net zo prima in mijn broekzak. Niettemin is hij te groot en dat weet Apple ook. Ze hebben namelijk een functie ingebouwd (genaamd Reachability) waarmee je het scherm naar beneden kunt halen door tweemaal licht te tappen op de home-knop. Zo kun je toch met één hand bij de bovenste knoppen. Slim, maar het geeft wel aan dat het formaat eigenlijk niet handig is aangezien het gecompenseerd moet worden met een rare software functie. Onder Steve Jobs was dit er nooit doorheen gekomen.

Algehele prestatie

Voor wat betreft de prestaties bij dagelijks gebruik kan ik kort zijn: het is een snelheidsmonster. Dit valt mij nog het meest op bij het installeren van nieuwe apps, dat gaat echt razend snel middels het AC wifi en de snelle opslag. Deze extreme snelheid heeft ook zijn nadelen, op het gebied van Touch ID. Dit gaat gewoon té snel. De verhoogde presentaties zie je ook terug bij de mogelijkheid om in gruwelijke resolutie te filmpen met ontelbaar veel beeldjes per seconden. Dat levert prachtige resultaten, maar vreet ook kostbare opslagruimte. Wederom goede en slechte kanten dus.

Touch ID

De vingerafdruk scanner heeft een aardige update gehad lijkt het. Niet alleen werkt hij nu ook met vochtige vingers, hij is vooral echt razendsnel geworden. Dat is fantastisch wanneer je het gebruikt voor akkoorderen van Internet Bankier opdrachten, App Store aankopen, etc. Het is echter onwijs ONHANDIG bij het ontgrendelen van je scherm. Het is niet meer mogelijk om argeloos met je duim op de home-knop te drukken om je notificaties te bekijken. Je bent in een oogwenk al voorbij het vergrendelscherm en aanbelandt op je startscherm. Ik heb allerhande trucs geprobeerd dit te omzeilen, zoals het uitprogrammeren van bepaalde vingers. Dat is echter weer onhandig bij normaal gebruik. Uiteindelijk is de truc nu om aan te leren met je vinger/duim net even wat schuin op de home-knop te drukken, wanneer je enkel je scherm wilt zien zonder je aan te melden. Zo wordt je vingerafdruk niet herkent. Hoewel dit steeds meer een gewoonte wordt, is het meer dan irritant dat ik mezelf een foefje aan moet leren omdat de hardware niet werkt zoals ik zou verwachten. Wederom mis ik de visie van Steve Jobs waarin techniek de gebruiker moet dienen en niet de gebruiker zich moet aanpassen aan de techniek. Dat gezegd hebbende is het vooral erg fijn dat Touch ID snel werkt, behalve op het vergrendelscherm.

Opslag en iCloud

Zoals eerder genoemd is de iPhone 6s razendsnel in het dagelijks gebruik, wat onder andere komt door een nieuwe vorm van opslag. Naar wat ik heb vernomen zit er een controller in het apparaat, welke snelheden levert die vergelijkbaar zijn met snelle SSD schijven in desktop computers. Dit is een erg welkome toevoeging, want het maakt het hele toestel snel in gebruik. Ik heb gekozen voor de 64 GB variant, omdat het nadeel blijft dat je de opslag niet kunt uitbreiden. Met meer megapixels in de camera bij foto’s en video’s, zijn ook de MB’s die een enkele foto of video inneemt aanzienlijk toegenomen. Zeker ook met de Live Photos feature, waarbij een enkele foto al snel 6mb groot is. Een minuut film kost 60 tot 375 mb, afhankelijk van de BPS en resolutie (to 4K!) welke je kiest. Ik film standaard op 1080p met 60 BPS, dat kost mij 200mb per minuut. Dan gaat het hard met je opslagruimte.

Gelukkig heeft Apple de kosten voor iCloud opslagruimte verlaagd. Ik heb nu voor nog geen € 3,- per maand 200GB cloud opslag. Hier kan ik met gemakt al mijn muziek (iCloud Music Library), foto’s en video’s op kwijt. Althans voor de komende jaren. Tegen de tijd dat ik hier niet meer genoeg aan heb, is het 1TB abonnement hopelijk net zo in prijs gedaald. Zonder iCloud Photo Library en Music Library loopt je apparaat wel érg snel vol, of moet je telkens je foto’s/video’s naar je computer downloaded en van je apparaat verwijderen. Iets waarin geen trek in heb. Ik kan het dan ook zeker aanraden om niet te zuinig te zijn met de opslag op het apparaat. Kies de maximale hoeveelheid die past bij je (opgerekte) budget en gebruik iCloud met optimalisatie van foto’s en video’s op je iPhone.

Live Photos

Apple iPhone 6s Live PhotosKort door de bocht: Het idee achter Live Photos is fantastisch. Je brengt je stilstaande beelden tot leven met enkele seconden animatie en geluid. Als je door je foto’s blader zie je een subtiele beweging, verder gewoon een foto. Met een druk op het 3D Touch scherm komt je foto tot leven. Erg leuk. Echter merk ik in het dagelijks gebruik dat het meer een gimmick is dan een essentieel toevoeging. In gebruik is het vervelend dat je je toestel langere tijd stil moet houden bij het nemen van een foto. De functie staat vaak onbedoeld aan, wat resulteert in een onscherpe foto die veel te veel ruimte in beslag neemt. Ook is het nog wat twijfelachtig wat je na het maken van de Live Photo er verder mee kunt. Je kunt hem bekijken op je iOS en OS X Yosemite apparaten, maar daar houd het ook wel op. Op het moment dat Live Photos een nieuwe standaard worden in de digitale wereld en ook gedeeld kunnen worden op Sociale Media, is het niet veel meer dan een leuk kunstje waar je veel bij moet nadenken. Dit in tegenstelling tot point-and-shoot foto’s maken.

3D Touch

Volgens Apple brengt het toevoegen van een nieuwe dimensie in het touchscreen de eerste echte revolutie sinds het ontstaan van multi-touch. En daar zouden ze best wel eens gelijk in kunnen hebben. Het voegt zeker iets toe, ik gebruik het regelmatig om een foto te previewen, door de openstaande apps te bladeren of met een Peek een link te bekijken in Safari alvorens hem definitief te openen. Zoals met alle nieuwe functionaliteiten, werkt het echter nog verwarrend. Ontwikkelaars lijken redelijk veel vrijheid te krijgen in de manier hoe ze het willen inzetten. Met de nadruk op wíllen, want nog lang niet alle apps hebben 3D Touch ondersteuning en bij de apps die het wel hebben is het altijd een verassing wat je onder de harde aanraking zal vinden. Dat betekend dat ik me suf loopt te 3D Touchen op alle app icoontjes en onderdelen in apps om te zien of er iets nieuws gebeurd. Dat is NIET handig… ik zou graag meer eenheid zien bij de inzet van deze nieuwe functionaliteit. Want het heeft veel potentie, maar werkt op dit moment nog verwarrend. Dat maakt dat ik het minder gebruik dan zou kunnen, simpelweg omdat je niet van iedere app wilt onthouden of er nog ergens een verborgen functie zit. Leuk dus, maar het moet zeker nog verder uitgewerkt worden voor er een revolutie ontstaat.

Ontwerp

Laat ik tot slot nog iets zeggen over het ontwerpt van de iPhone 6s. Ik besef dat dit niet nieuw is, aangezien er uiterlijk niets anders is dan bij de iPhone 6. Maar ik ben overgestapt van een 5s en dan is het verschil aanzienlijk. Over het algemeen ben ik er erg te spreken over. Het apparaat ligt prettig in de hand, alle knoppen zijn goed benaderbaar. In sommige gevallen zelf té goed. Een grote frustratie voor mij is de power-button tijdens het maken van foto’s. Ik gebruik nagenoeg nooit de sluiterknop op het scherm, maar altijd de volumeknoppen voor het schieten van mijn plaatjes. Dit geeft meer stabiliteit en voelt natuurlijker. Echter zit er sinds de iPhone 6 opeens een aan-/uit knop op de plek waar mijn duim rust bij het nemen van foto’s. Het gebeurd dan ook niet zelden dat ik, in plaats van een foto te nemen, de telefoon in stand-by druk. Zwaar frustrerend. Je voelt hem al aankomen: Als Steve Jobs nog geleefd had was dit er nooit ingeslopen. Het was niet voor niets dat de power button bij de iPhone als enige bovenop zat, terwijl alle andere merken het al lang aan de zijkant hadden. Jammer.

Conclusie

De iPhone 6s is een fantastisch apparaat in alle opzichte. Razendsnel, prachtig mooi en vol met de nieuwste snufjes. Waarom dan toch als titel “Waarom de iPhone 6s tegenvalt”? Bij de kernachtige opsomming in de voorlaatste zin wilde ik ook toevoegen: van alle gemakken voorzien, maar laat dat nu net even niet het geval zijn. In tegenstelling tot mijn oude iPhone 5s, ervaar ik bij de iPhone 6s veel ongemakken in het praktische dagelijks gebruik. Een té snelle Touch ID, verwarrende 3D Touch en een aan-/uit knop op een frustrerende locatie zijn drie best stevige minpunten. Niettemin ben ik erg blij met de upgrade, maar het doet me pijn om te merken dat er steeds meer onhandigheden sluipen in de voorheen feilloze producten van Apple. Het argument dat het kostenplaatje gecompenseerd wordt door perfecte producten, lijkt helaas niet meer van deze tijd. En dat is waarom de iPhone 6s mij toch tegenvalt.

Overweeg jij ook een iPhone 6s te kopen? Doet dit artikel je dan nog anders besluiten? Of heb je zelf misschien een iPhone 6s? Wat zijn dan jouw ervaringen? Laat het me weten in een reactie.

Share this Story

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© Copyright 2014 - Jordy Sousa, All Rights Reserved