21jan

Vakantiepark survivaltips

Als (voorheen) rugzaktoerist en back-to-basic survival/wildkampeerder, is het wel even schakelen om “vakanties” te slijten in een bungalowpark. Maar een 1 jarig kind brengt je in situaties die je vooraf niet had kunnen voorzien. Na enkele weekendjes/mid-weken in een bungalow, welke achteraf zwaarder bleken dan de ergst ervaren ontberingen op een bergtop, denk ik de ultieme survivaltips voor een geslaagde Center Parcs vakantie gevonden te hebben. Hier volgen ze alle vijf.

1. Boek nooit een standaard bungalow

Het lijkt zo verleidelijk; voor een dubbeltje op de eerste rang! Maar helaas gaat dit ook bij een bungalowpark niet op. Kies je voor een standaard (budget) bungalow, dan kies je voor een oud, meestal naar rook stinkend, veelal vies en oncomfortabel verblijf. Mocht je daar van houden: direct boeken! Maar bij een vakantie met voorzieningen in een surrogaat huis, heb ik toch iets anders voor ogen. Ik heb dan liever niet de afgedankte meubelen, matrassen, gordijnen etc. uit de duurdere huisjes. Nee. Ik betaal dan liever ietsje meer en ga voor Premium, want wil je het comfortabel hebben, dan heb je geen keus. VIP heb ik nog nooit ervaren, maar ik verwacht dat prijs/kwaliteit hier uit de realiteit verdwijnt. Verder is het aan te raden om een bungalow te nemen voor zoveel mogelijk personen als je budget dat toelaat. Een 5 persoons bungalow is uitermate geschikt voor twee volwassenen en een baby kan ik vertellen. Een 4 persoons variant eigenlijk niet…

2. Neem je eigen pan(nen) en keukengerei mee

Hoe VIP je huisje ook is, de kans dat je potten en pannen treft die al jaren door mensen gebruikt zijn alsof het niet hun eigen is, is trefzeker (dat ís namelijk zo). Neem dus, afhankelijk van je bagageruimte, al je eigen pannen en keukengerei mee waar je zo aan gehecht bent. In ieder geval één koekenpan en een goed (koks)mes. Hecht je hier geen waarde aan, dan ben je waarschijnlijk weinig kok en dus geen levensgenieter. Je hebt waarschijnlijk tip 1 al opgevolgd, maar had helaas beter voor een oncomfortabel budget bungalow kunnen kiezen. Zonde van je geld.

3. Olie de scharnieren

“Wat? Maar ik ga toch zeker geen smeerolie meenemen?!” Nee, natuurlijk niet en dat is ook niet nodig. Slaolie of olijfolie werkt ook prima. Een paar drupjes op de altijd piepende scharnieren van alle binnendeuren, staan garant voor een goede nachtrust als partner om 4 AM zonodig een plasje moet plegen. Tenzij hij/zij besluit om de volledige pot door te spoelen, van het toilet dat recht naast je slaapkamer staat. Tip 3a luidt dan ook: gebruik de stopknop op de toiletpot als je ’s nachts een kleine boodschap hebt gedaan. Hij is er voor. Tip 3b: mocht je het voor het kiezen hebben, kies dan niét de slaapkamer naast het toilet. Belangrijk.

4. Probeer de gecomprimeerde houtblokken niet in zijn geheel aan te steken

Je zou zeggen dat ik als oud-padvinder toch wel een vuurtje kan stoken? Je kunt je dan ook voorstellen dat de frustratie immens is wanneer ik een open haard niet brandende krijg. Want denk niet dat meneertje Center Parcs je zomaar al je afvalhout in de vuilverbrander laat stoppen. Nee, ze verzoeken je vriendelijk doch dwingend om enkel de veel te dure gecomprimeerde houtblokken (vlamhout) te gebruiken, die garant staan voor een schone verbranding. Nou vooruit dan maar. Maar die dingen fikken niet! Zo blijft de haard wél schoon. Althans, ze blijken wel te fikken, maar alleen als je ze vooraf in stukken breekt. Dat staan dan weer even nergens. Gouden tip voor een knus vuurtje.

5. Lees de kleine lettertjes

Weet waar je recht op hebt. Boek je Premium, dan heb je er standaard allerhande logische zaken bij (lees: die logische zaken als handdoeken en linnengoed heb je dus NIET standaard bij je budget bungalow). Boek dan dus niet nog een optioneel linnenpakket, want je kunt het vrolijk aanklikken en betaald er gewoon voor, maar niemand die je er op wijst dat het overbodig is. Als er op de website staat: “Optioneel gebruik van gratis internet” laat je dan niet afpoeieren door een baliemedewerker die zegt dat het een foutje op de website is. Het staat er, dus je hebt er recht op (en het scheelt je €25,- aan WiFi internet kosten voor een midweek). En zo is er vast meer waar je tegenaan kunt lopen. Zorg dus dat je goed weet waar je voor betaald hebt om dubbele kosten te voorkomen.

En dat waren ze! De vijf sleutels tot een succesvolle vakantiepark vakantie. Herkenbaar? Heb jij nog tips? Laat het weten in de reactie!

Share this Story

2 comments

  1. Of je koopt een albatros 🙂

© Copyright 2014 - Jordy Sousa, All Rights Reserved