31okt

Hypocriet Piet

Laat ik mijn plekje op het web ook eens gebruiken om mijn mening te geven over de vreemde discussie die er nu al tijden gaande is in onze maatschappij; Zwarte Piet.

Mijn mening: Niemand die het sinterklaasfeest in zijn huidige vorm viert, zal er een rascistische bedoeling mee hebben. Maar ik snap niet hoe er ook maar iemand in ons landje met volle overtuiging kan zeggen dat het géén rascistisch schouwspel is.

Een rijke blanke man, met zwarte slaven (die vaak slecht ingeburgerd blijken). Dikke rode lippen, oorbellen in… exotisch. Ze werken zich uit de naad voor deze rijke blanke. Hun witte baas spreekt ze altijd streng toe. Allemaal heel leuk en aandoenlijk zo’n vertroetelend negertje. Door de loop der jaren opgetogen met felle kleuren en grappige fratsen, zich ontwikkeld tot een kindervriend. Maar het blijft een rijke blanke man, met een legertje zwarte knechten.

Dat heeft toch allemaal weinig te maken met een goedheiligman en schoorsteenvegers? Ik ken geen schoorsteenveger met oorbellen…

Waarom al die weerstand om het oude beeld wat aan te passen naar het niveau van beschaving anno 2014? Het feest wordt er toch niet anders om? Het zal even wennen zijn, maar na een paar jaar weten we niet beter en vieren we het feest met net zoveel plezier als nu. Als we van de pieten weer vieze schoorsteenvegers maken, dan is het allemaal prima. Niet? Geen rode lippen, geen blingbling oorbellen, geen afrikaans accent. Het zal even wennen zijn, maar we weten er echt wel een draai aan te geven. En als dag dan voorkomt dat er een grote groep mensen zich gediscrimineerd voelen… probleem opgelost toch?

Het is niet diegene die er geen last van heeft die bepalend is. Dat noem ik kortzichtig…

Share this Story

2 comments

  1. Precies Jordy, er is geen verdraagzaamheid meer in deze maatschapij en het ego viert hoogtij deze dagen. Bang dat hun iets afgenomen wordt, te rigide om rekening te willen houden met een ander. Is het aanpassen van deze traditie zo ingrijpend voor de identiteit van de felle voorstander van zp? Ze reageren of als ze in hunvoortbestaan worden bedrijgt.En dan nog maar te zwijgen over de slechte argumenten als:”leg dat de kinderen maar eens uit” . Wat natuurlijk een non argument is. Kinderen slikken het als zoete koek dat zwarte piet exit is en kleurpiet er voorin de plaats komt. Het is de starre houding van opvoeders waaraan het kind een voorbeeld neemt. Daar krijgen we die tolerante jongeren van als je ze aanspreekt op hun gedrag, dat je bijna een klap voor je bek kunt verwachten.
    Het is het extremisme van beide partijen dat het land ziek maakt, of het nou over zwarte piet gaat of niet. Ik schaam me soms m’n ballen uit m’n broek voor deze intolerante en bekrompen dekende en handelende maatschapij.

    • Nou inderdaad, dat dus. Hoewel het beeld dat wij onderhand krijgen over “de jeugd van tegenwoordig”, onze oma’s natuurlijk hadden over ons toen wij zo jong waren. Wij zijn de jeugd van toen en snappen niet meer waar het heden ten dage over gaat. We worden oud 😉

      Maar dat doet natuurlijk niets af aan de rare discussie over Zwarte Piet. Het hele feit dat het een discussie moet zijn is jammer. Wat hebben we toch een tolerante samenleving…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© Copyright 2014 - Jordy Sousa, All Rights Reserved