24okt

Appletje eitje; Hoe het allemaal zover heeft kunnen komen

Ja, ik geneer me er wel wat voor. Maar ik kan er niet omheen: ik ben een gigantische Apple fanboy. In 1996 was dat wel anders, toen was ik anti-Apple… zeg maar peer. Het was de tijd van de eerste iMac, met zijn rare ronde muis met één knop en een Mac OS waar je geen wijs uit kon worden. Het apparaat zag er (voor die tijd) mooi uit, maar als doorgewinterde Linux-geek-commando-prompt-zelfbouw-server-nerd, was dat allemaal niets voor mij. En in Windows wist ik precies de weg en dat maakte mij expert. Een fijn gevoel als je weer eens een vriend of familielid kon helpen.

Bij de introductie van de eerste smartphones was ik sceptisch, ik zweerde bij mijn Nokia E71 met fysiek toetsenbord. Uiteindelijk ben ik in 2011 toch gezwicht voor een Samsung Galaxy S en er ging een wereld voor me open. Een wereld met vele mogelijkheden tot het aanpassen van instelling, want dat is immers wat een computerhobbyist als ik wil doen: je apparaat zo om zeep kunnen helpen, dat je vervolgens hele dagen nodig hebt om het ding weer aan de praat te krijgen. Dat vinden wij computerfanaten leuk. Echt waar. Computer, laptop, smartphone… maakt niet uit.

Maar toen werd ik volwassen. Ik kreeg een leven waar ik in mijn vrije tijd niet enkel bezig wilde zijn met het oplossen van ICT problemen die ik zelf had veroorzaakt.

2010 MacBook ProHet begon met de aanschaf van een MacBook Pro, tevens in 2011. Voor mijn notuleer werk als secretaris op mijn vrijwilligerswerk kwam ik er niet langer onder uit. Ik moest een laptop. En dan wil je als gadget fan wel direct de mooiste en beste natuurlijk. Dus al snel was mijn eindejaarsuitkering uitgegeven voor hij binnen was en was mijn eerste Apple product een feit: een fantastische MacBook Pro. Veel te duur. Uitgeven, snel vergeten en dan gelukkig zijn. Dat lukt mij prima.

Na een korte onwennige periode was ik verkocht. Nooit meer Windows voor mij. Apple is hét helemaal. Een verademing om te werken met een systeem dat gemaakt is met de slogan “It just works.”

iPhone 5sDe Samsung Galaxy S kwam me na ruim een jaar mijn neus uit door alle crashes en traagheid die Android met zich mee brengt. Onderhand was ik wel gezwicht voor de Apple mystiek. Veel te dure, prachtige producten, welke gebruikt worden door liefhebbers. Maar die iPhone was wel écht belachelijk duur, dus toch maar een Samsung Galaxy S3. In eerste instantie een fijne vernieuwing, maar wat een groot lomp apparaat was dat. Ik heb er nooit aan kunnen wennen. Hij presteerde weliswaar beter dan de voorganger, maar de terugkerende traagheid en onhandige grootte bleven een bron van frustratie. Daarom toch maar de spaarrekening open getrokken en de stap naar een iPhone gemaakt. Die werkt immers zo mooi samen met mijn MacBook en is gewoon achterlijk mooi. Sinds begin 2013 huist er een iPhone 5s in mijn broekzak. En O, wat zit die daar goed. Wat een verademing was dat na jaren lang frustraties met Android. Wat een toptoestel.

Apple TV 3GEen Apple TV was vervolgens snel gekocht. Nadat je zo diep in de buidel hebt getast voor de iPhone, kost dat apparaat maar een prikkie en het biedt leuke extra’s. Vooral het streamen van beeld en geluid via AirPlay. Wel een lelijk dingetje overigens. Compact, ja. Maar lelijk.

Nog geen jaar later bleek iedereen opeens een tablet te hebben. Iedereen behalve ik. Dat was ook niet zo raar, want waar had ik zo’n ding nou voor nodig? Ik had immers een perfect draagbare 13″ MacBook Pro en voor onderweg een iPhone. Het waren vooral goedkope Android tablets die ik voorbij zag komen bij anderen en daar liep ik ook niet bepaald warm voor. Maar iedereen had er een, dus kreeg ik het onbedwingbare gevoel dat ik er ook een moest. Je bent een gadget fan of je bent het niet.

iPad AirMet een MacBook én iPhone mag een iPad eigenlijk niet ontbreken. Toch? Maar die was natuurlijk weer veel te duur… Na veel wikken en wegen kwam ik, niet voor de eerste keer, tot de conclusie dat ik toch echt alleen blij zou worden van het beste van het beste. Het wachten was dus op een financiële meevaller en die kwam! Sinds eind 2013 zwerft er in de buurt van onze bank altijd een iPad Air rond. Super handig om even snel iets op te zoeken. En O wat is hij mooi!

Apple had het voor elkaar. Binnen een ruime 2 jaar had ik mijn (Windows) computer en (Android) telefoon vervangen door Apple producten en was ik ook toegetreden tot de tablet-bezitters. Computer, telefoon, tablet en mediacenter van Apple. Compleet, zou je zeggen?

Niet dus.

Het draadloos netwerk thuis was al lange tijd niet optimaal. Een mooi excuus voor de aanschaf van een volgend Apple product. Ze maken immers ook super goede en mooie routers.

AirPort ExtremeHoewel ik het dit keer zelf eigenlijk echt wel onzin vond dat ik weer een grote som geld neer telde voor een veel te duur product dat ik helemaal niet perse nodig heb, bleek dit achteraf een van de beste aanschaffen ooit (nog steeds in 2014). De Apple AirPort Extreme. Wat een top apparaat! Mooi genoeg om in de woonkamer te zetten, prima bereik en super snel AC WiFi.

Ja. AC WiFi… Als je een apparaat hebt die dat ondersteund. En die had ik niet. Nu ik tot het gehele Apple ecosysteem was toegetreden, was er even niets meer toe te voegen. Het kostte mijn brein dan ook even moeite om een onbewust excuus te vinden om een volgend Apple product aan te kunnen schaffen. Ik had mijn, ondertussen oude, MacBook Pro onderhand maximaal geüpgraded, maar bij het bewerken van filmpjes was hij toch wel érg traag. Dat viel vooral op naast de iPad die dit echt als een razende doet. En oh ja, hij had ook geen AC WiFi.

Het was dus tijd om mijn oude en vertrouwde MacBook te vervangen voor een nieuwe versie. Middels een kort uitstapje naar een 13″ MacBook Air, wat een teleurstelling bleek te zijn, na veel wikken en wegen aanbelandt bij de mid 2014 MacBook Pro 15″, met discrete videokaart. Wat een monster. Maar wat een krachtpatser. Of ik het nodig had? Nee, natuurlijk niet. Maar ik ben er wel immens gelukkig mee.

En dat is waar ik nu sta. Verzadigd met Apple producten, helemaal fan, een tikkeltje gênant. Mijn hobby heeft zich ontwikkeld van nerdy naar trendy-met-een-tikkeltje-tech. Ik betrap mijzelf erop dat ik bijzonder enthousiast wordt als ik over de producten en diensten van Apple praat, wat me heeft doen besluiten een weblog te starten. Eens kijken of mijn enthousiasme aanstekelijk werkt.

Wat vind jij van Apple en haar producten? Is de hype begrijpelijk? Of allemaal enkel slimme marketing?

Share this Story

6 comments

  1. Na mijn aanschaf van een ipad al enige jaren terug ben ik ook wel behoorlijk te spreken over apple. Zo er zelfs dat ik ook aan het overwegen ben om een macbook aan te schaffen. Dan wel de air omdat die mij mobieler lijkt dan de pro. Wil er vooral op tekst- en fotobewerken. Ik was eigenlijk al overtuigd om voor de air te gaan ipv de pro maar nou begin ik weer te twijfelen 😛

    Wat was jouw teleurstelling bij de air?

    • Als je op de Air wat intensievere applicaties draait, gaat de ventilator vol aan en heb je een loeiende stofzuiger op je bureau staan. Heel irritant geluid. En erg krachtig is hij niet. Maar voor tekst- en fotobewerking zal het wel gaan. Hoewel RAW in Photoshop al best intensief is.

  2. Ah oké en kan 8 i.p.v. 4 gb RAM of een i7 ipv i5 processor merkbaar zijn bij RAW bewerking? Of is dat een onzinnige uitgave?

  3. Ik heb jaren geleden mn eerste mac aangeschaft een g5. Werkte super, instaleren van software was een eitje geworden zonder allelei rare fout meldingen. Ik vind de hardware nog steedts mooi en goed. Tot op zekere hoogte. Het is goed als je elk jaar of wanneer er een nieuwe OS uitkomt, weer nieuwe sofrwre kunt aanschaffen maar owee als je wat oudere software hebt waar je afhankelijk van bent. Dan kun je rustig even 650 euro aan een nieuw programma gaan uitgeven, om de simpele reden dat je hardware niet upgradable is. Ook is het jammer dat je ee nieuwe machine niet kunt downgraden. Ik denk dat apple daar een hoop oude gebruikers mee verliest. Maar ook voor apple geld dat geld verdienen belangrijker is dan je klanten behouden. Ooit hoop ik dat Protools te gebruiken is onder linux.

    • Apple’s doel in inderdaad nooit echt geweest het behouden van klanten. Hoewel ze wel, anders dan bij Android bijvoorbeeld, proberen hun versies van iOS voor zoveel mogelijk apparaten beschikbaar te maken. Ze streven vooral naar het maken van fantastische producten, waarbij de ze de grenzen van hard- en software van deze tijd opzoeken. Apple doet in geen concessies. Als het ondersteunen van verouderde hard- en software tot concessies leidt, zijn ze niet bang om het af te stoten. Dat dit ze klanten kost nemen ze voor lief (klanten verliezen KOST ook geld). Het is geen reden voor ze om een minder goed product te gaan maken. Ik vind dit juist een mooie eigenschap van Apple. Dat het soms voor gebruikers leidt tot vervelende situaties is een feit. Je wordt dan gedwongen om een andere routine te gaan gebruiken. Ik loop daar nu tegenaan met het nieuwe systeem van foto’s beheren op je iOS apparaten. Maar ook dat is één van Apple haar filosofieën: zij weten wat het beste voor ons is 😉 En vaak hebben ze gelijk, als je maar bereid bent om de overgang te maken.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© Copyright 2014 - Jordy Sousa, All Rights Reserved